arkiv@arkiv.nu
Tel 046 - 13 39 20

 Sök

 Böcker
  Ämnen
  Serier

View Cart
Nytt från Arkiv förlag & tidskrift

Snart är det bokmässa i Göteborg (22–25 september) och vi är som vanligt på plats i vår vanliga monter B07:05. Kom gärna förbi och hälsa på och handla till fina mässpriser! Nytt för i år är att vi dessutom deltar i mässans seminarieprogram:

På lördagen (24 september) kl. 15.30–15.50 samtalar Göran Therborn och Stefan Jarl under rubriken "Ojämlikhet dödar" om Therborns bok med samma namn (som vi gav ut i början av året). Lokalen är sal J1. Läs mer om programpunkten på bokmassan.se/programs/ojamlikhet-dodar/. För att kunna gå på seminariet måste man ha ett seminariekort (kan köpas för alla fyra dagarna, för en dag eller ett enstaka seminarium), se bokmassan.se/for-besokare/biljetter/ för priser. Se även Stefan Jarls kortfilm med samma namn där han intervjuar Therborn om boken (när den först kom på engelska som The killing fields of inequality). Filmen finns på www.stefanjarl.se/ojamlikhet-dodar-inequality-kills/.

Therborn besöker också Aftonbladets monter B07:40 redan på fredagen (23 september) kl. 13.30 för ett samtal om boken med Åsa Linderborg (inget seminariekort behövs).

De intellektuellas förräderi? Intellektuellt utbyte mellan Sverige och Tredje riket, vår sprillans nya antologi, handlar om sympatier för den tyska nationalsocialismen bland svenska intellektuella och hur dessa "tyskvänner" med objektiviteten som ammunition deltog i ett vetenskapens och kulturens propagandakrig för att förstärka Tredje rikets legitimitet. Med bidrag av bl.a. Maja Hagerman, Bibi Jonsson, Ola Larsmo och Johan Östling.

– I antologin Politik underifrån skriver historiker och samhällsvetare om politiska och sociala konflikter i 1900-talets Sverige då människor har brutit mot den dominerande politiska kulturens normer för hur man får göra politik och vilka som får delta i politiska processer. Boken har fått en fin recension i ETC och en understreckare i Svenska Dagbladet.

– Vår nya engelska bok, Lisa Lindéns Communicating Care: The Contradictions of HPV Vaccination Campaigns, handlar om hur sjukvården kommunicerar risk och behandling gentemot tonårsflickor och deras anhöriga i samband med vaccinationskampanjer mot livmoderhalscancer.

– Nu har vi släppt tidskriften Arkivs nr 5, den tredje volymen i vår återkommande temanummerserie Det vita fältet med forskning om högerextremism. Numret finns fritt tillgängligt att läsa och ladda ned på www.tidskriftenarkiv.se, och som tryckt bokutgåva som kan beställas här av oss.

– I både rika och fattiga samhällen dör miljontals människor varje år i förtid på grund av ojämlikhet. Utmaningarna är enorma för de krafter som kämpar för ökad jämlikhet men utvecklingen kan vändas. Nu finns Göran Therborns viktiga bidrag till förståelsen av vår ojämlika värld, Ojämlikhet dödar (The killing fields of inequality), i svensk översättning. Beställer man samtidigt någon mer bok ur Therborns utgivning hos oss (här ser du samtliga titlar) så får man 10 % rabatt på hela beställningen.

"Klartänkt, övertygande och lärd – Ojämlikhet dödar är ett måste att läsa för dem som berörs av den mest angelägna frågan i vår tid."
– Michael Burawoy, University of California i Berkeley

"En stark bok. Med lätt hand ger den en kort men omfattande översikt över alla de viktigaste dimensionerna av ojämlikhet."
– Richard Wilkinson, University of Nottingham

– Vår antologi Sociologi genom litteratur, där 31 sociologer i korta kapitel låter skönlitterära verk ge näring åt den sociologiska fantasin, har fått en fin understreckare av Merete Mazzarella i Svenska Dagbladet. En pdf av understreckaren finns här. Boken har också recenserats i Sociologisk forskning, se s. 92–94 i onlinepdf:en. Boken tjänar både som en reflektion över samhällsvetenskapens egenart och som en inbjudan till samhällsvetare att använda skönlitteraturen som ett fönster mot den sociala verkligheten.


 

Arkiv förlag har sedan 1974 gett ut facklitteratur, avhandlingar, studiehäften och klassiker inom bland annat samhällsvetenskap och historia. Dessutom säljer vi en del av Bo Cavefors och Zenits gamla utgivning samt serien Välfärdsstat, medier och modernisering om utbildningsprogrammens historia. Mest kända är vi kanske för vår serie Moderna klassiker som samlar några av samhällsvetenskapens mest inflytelserika tänkare som Theodor W. Adorno, Pierre Bourdieu, Michel Foucault, Jürgen Habermas, Claude Lévi-Strauss, C. Wright Mills med flera. På dessa sidor hittar du vår aktuella utgivning och alla titlar vi har i lager.

Förlaget ägs av den allmännyttiga Stiftelsen Arkiv för främjande och spridning av samhällsvetenskaplig och historisk forskning. Förutom att driva förlaget ger stiftelsen också ut tidskriften Arkiv som du hittar på www.tidskriftenarkiv.se.


Aktuellt
Björkman, M; Lundell, P & Widmalm, S (red.)
De intellektuellas förräderi?
Intellektuellt utbyte mellan Sverige och Tredje ri
241 kr
 ($241)
Brink Pinto, Andrés & Ericsson, Martin (red.)
Politik underifrån
Kollektiva konfrontationer under Sveriges 1900-tal
214 kr
 ($214)
Lindén, Lisa
Communicating Care
The Contradictions of HPV Vaccination Campaigns
223 kr
 ($223)
Deland, Fuehrer, Hertzberg & Hvitfeldt (red.)
Det vita fältet III. Samtida forskning om högerextremism
Specialnr Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys nr 5
145 kr
 ($145)
Therborn, Göran
Ojämlikhet dödar
214 kr
 ($214)
Edling, Christofer & Rydgren, Jens (red.)
Sociologi genom litteratur
Skönlitteraturens möjligheter och samhällsvetenska
230 kr
 ($230)

© 2015 Arkiv förlag i Lund